SPOR

SPOR –  Min første separat utstilling i Norge åpner 3. august kl 18.00 på Siggeruds Galleri, Dronningens Gt. 12, Bodø.  Utstillingen fortsetter til 19. august

‘To live is to leave traces’ = ‘Å leve er å sette spor’ –    Walter Benjamin

Oppveksten  i Nord-Norge har satt dype  SPOR i  sinnet.

Kunsten har referanse til  barndommen i nord og til forskning i min mors tilknytning til samekulturen. Minner om tradisjon og levemåte, naturen og lyset, myter, symbolikk og historie, har vært en endeløs kilde.

Gjennom bildene forsøker jeg å uttrykke en følelse som er tilknyttet landskapene i min minneverden, i motsettning til et bestemt fysisk landskap. Det jeg skaper kommer innenfra og jeg søker å visuelt definere det som ligger skjult.

‘Tatt fra fortiden og sendt inn i framtiden’.

Jeg definerer tradisjon, ikke som noe statisk, men som en videreføring og ei bru mellom generasjoner og tid.  Med dette som inspirasjon bruker jeg tradisjonelle husflids materialer som for eksempel ullfiber og blonde, og tradisjonelle handverk som for eksempel toving, og skaper nye former innen en kunsterisk sammenheng.

Toving og lysestøping,   er  symboler på gammel teknologi fra en naturlig verden som representere etniske kulturer og i både bildene og skulpturene bruker jeg fiber og voks som symboler på kulturelle kryssninger.

Målet er å utfordre forventningene publikum har til kunst og  kunst v. handverk , å krysse  de begrensningene some er blitt satt og gi en stemme til tradisjonelle teknikker i en ny sammenheng.  Det åpner opp for nye inntrykk og fortolkninger.

Teksturen i både bildenes overflate og skulpturenes struktur, og deres taktilitet,  er et viktig kunstnerisk uttrykk for meg.

 

ÅPNINGS TALEN AV JURUNN ANDA ARONSON 03.08.12

Jeg har  fått den store ære å åpne utstillingen til Mette Roche  – hennes første separat utstilling i Norge som hun har kalt SPOR. I sin beskrivelse av utstillingen siterer hun Walter Benjamin:

Å LEVE ER Å SETTE SPOR.

 

Her assosierer jeg til:

  • historiske spor,
  • identitet,
  • hvordan vi setter spor etter oss,
  • det å etterlate spor,
  • oppsporing og å komme på rett spor.

 

Mette er opprinnelig fra Bodø. Hun har bodd i Irland siden 1975 de siste ti årene i en restauret låve i Meath fylke hvor hun har sitt studio. Etter at hun ble pensjonist tok hun kunstutdanning og var ferdig på Kunstakademiet i Dublin i 2011.

Hun har vært aktivt involvert på utstillingsfronten både før og etter den formelle utdanningen

Oppveksten her i Nord Norge og det at hennes mor har tilknytning til samekulturen har preget kunsten hennes i stor grad.

I samekulturen finnes det mange myter, overtro og symbolikk som er forbundet til farger, sterke farger, som hun alltid har hatt et forhold til – og som tydelig kommer frem i hennes bilder. Eksempel på det kan være den myke skulpturen som hun har kalt HAN – HUN og AVKOM. Et vakkert, fargerikt og spennende kunstverk som gir mange assosiasjoner.

Fargene har sin plass og betydning. For eksempel gult – som representerer lyset, håpet, energien og de tingene vi ikke kan se eller Rødbrunt som er fargen til Olderkvaen, – samenes hellige tre.

Hun bruker fiber, tekstil og voks som et symbol på kulturelle krysninger.

Historien er viktig for henne. Visst vi ser på de harde skulpturene hennes er de bygd opp i lag som representerer historien:

 

Stevet om Historia:

Historia om menneskan – ka e den

Kor mange tusen år har jorda stådd?

Kor mange elva har rent ut i havet?

Kor mange veia har vi menneskan gådd?

Har sola alltid lyst når det var sommer?

Før vårres tid va fødd ka hente då?

Lå fjelølan også den gang under havet?

Og tida vårres kor kejm den i frå?

 

Kunsten hennes er videre inspirert av de ekstreme forskjellene mellom årstidene i hennes barndoms og ungdoms rike. Det går kanskje an å utrykke det som å:

oppdage naturen gjennom kunst, og kunsten gjennom natur.

For meg ble det som å reise inn i bildet, inn i et ukjent landskap som du aldri før har besøkt – allikevel skaper det en fornemmelse av gjenkjenning.

I forbindelse med denne åpningen lette jeg etter et dikt fra en samisk forfatter som kunne utrykke noe om TID. Jeg fant tekstene til en sjøsamisk forfatter og kunstfotograf – Hege Siri

TIDEN

vinden bærer fuglene

kaster bjørkeløv i ring

sirkler meg inn

hvisker om tid

der ingen tid finnes

 

Når jeg ser på Mette sine bilder og skulpturer får jeg en intens trang til å berøre –  Mette er opptatt av taktilitet som handle om det som kan oppleves gjennom berøringssansen.  I kunstens verden angir taktil en egenskap ved et kunstverk som er knyttet til dets tredimensjonale virkning og som gir økt innlevelse gjennom berøring eller gjennom inntrykk av at det kan berøres.

 

GRATULERER MED EN FLOTT UTSTILLING METTE.